O nás

Jsme malá rodinná BIO farma. Zabýváme se chovem skotu plemene Highland cattle (Skotský náhorní skot), ovcí plemene Suffolk, chov koní převážně plemene Angloarab, Arabský plnokrevník a Moravský teplokrevník.


Koně

V našem stádě najdete koníky různých plemen, věku a povah. Děti, které k nám docházejí pracují se všemi koňmi, každý kůň je individuální a děti se učí jak s každým koníkem pracovat, navázat s ním kontakt, tak aby spolu mohli spolupracovat jak v terénu tak na jízdárně. 

Naše stádečko je poskládáno z koní jezdeckých, chovných kobylek a staříků, kteří si užívají důchod na rozlehlých pastvinách. 

Highland cattle

Skotský náhorní skot neboli highland cattle je velmi tvrdé a odolné plemeno skotu. Již z jeho názvu je patrné, že pochází ze Skotska, původní oblast chovu zahrnuje západní a střední Skotsko a Hebridy. Archeologické nálezy prokázaly jeho existenci již v 6. století.

Naše základní stádo se skládá z 11 krav a plemenného býka Emila.  

Maso z našich krav plemene Highland je charakteristické zejména kvalitou špičkového masa s nízkým obsahem tuku a cholesterolu, a také jedinečnou chutí. Maso je po specifickém postupu zrání jemné, šťavnaté, podobné zvěřině a je žádané hlavně na výrobu značkových steaků. Po poražení je nejpodstatnější fází procesu zrání masa. Opravdová hovězí chuť se vyvine asi po 11 dnech zrání, tato chuť se zintenzivňuje dobou zrání. Naše maso zraje 14dní. 

Suffolk

Anglické polojemnovlnné černohlavé masné plemeno s krátkou vlnou. Plemeno suffolk bylo vyšlechtěné v 19. století. Plemeno je vhodné i do drsnějších klimatických podmínek podhorských oblastí a je přizpůsobeno pro všechny způsoby chovu. Ovce jsou vhodné do celoročních pastevních systémů. Pro své dobré užitkové vlastnosti se hodí k užitkovému křížení, téměř se všemi plemeny. Vývinem a růstem se řadí mezi poloraná plemena. Používají se pro užitkové křížení a chovají se především pro maso. 

Naše jehňata žijí na rozlehlých pastvinách, kde mají dostatek pohybu a celoročně zelenou trávu. Nedostávají antibiotika, růstové hormony, travní suplementy nebo geneticky modifikovaných příkrmy. 

Jehněčí maso je zdrojem mnoha vitamínů např. Vitamíny B - Jehněčí je výborným zdrojem vitamínů skupiny B. Maso z jehňat dokáže pokrýt až 100% doporučeného denního příjmu vitamínu B12. Velkým přínosem je i obsah thiaminu (B1) působícího příznivě na nervový systém a proti únavě. Zinek - v jehněčím mase se vyskytuje zinek ve formě snadněji vstřebatelné lidským tělem. Zinek má význam pro růst a hojení. Průměrná porce jehněčího masa obsahuje až 45 % doporučené denní dávky. Železo - železo je ve stravě důležité pro tvorbu červených krvinek. Jedna porce skýtá zhruba 20 % doporučené denní dávky pro muže a 12 % pro ženy. Důležitý pro lidský organismus je rovněž výskyt stopového množství dalších prvků – mědi, hořčíku a selenu. Polovinu tuku v jehněčím mase tvoří nenasycené mastné kyseliny (většinou mononenasycené), které jsou prospěšné pro lidský organismus. Mimo jiné pomáhají regulovat hladinu cholesterolu v krvi. Jehněčí je skvělým zdrojem vysoce kvalitních bílkovin.